Kategorier
Målare

Målare Stockholm – vanliga frågor och svar 

I den här texten ska vi titta närmare på en yrkesgrupp som ofta sidsteppas i samband med att vanliga privatpersoner ska genomföra olika projekt. Ser man till olika hantverkare och deras kunskaper så är det en självklarhet för gemene man att anlita en snickare i Stockholm, en rörmokare eller exempelvis en plattsättare och en takläggare i samband med att man ska renovera.

Då det kommer till måleriarbeten dock, då väljer man bort en målare i Stockholm och försöker sig på att göra jobbet på egen hand. Denna styvmoderliga behandling innebär också att man allt som oftast får ett ganska uselt resultat framför sig och där man ser att den målade ytan dels får en kortare livslängd, men dels även en sämre estetisk utformning och uttryck. 

Det vi ska göra här nedan är att ge dig en massa tips, råd och nya kunskaper om målare i Stockholm och vi ska göra det genom att svara på några vanliga frågor – enligt följande: 

Varför misslyckas jag med mitt måleriarbete? 

Frågar man en målare i Stockholm hur denne disponerar sin tid så får man också ett svar på varför så många privatpersoner misslyckas med sina egna projekt. Det som en lekman gör är nämligen att lägga ungefär 80% av tiden på att måla exempelvis väggen. De resterande 20 % läggs på att göra grundjobbet. 

En professionell och utbildad målare i Stockholm gör precis tvärtom: han ser till att förbereda den yta som ska målas och lägger 80% av tiden på att spackla, slipa, tvätta, täcka för och grundmåla. Det är det som i slutändan leder till det perfekta resultatet. Privatpersoner har för bråttom med att komma till skott och är för ivriga i att bli färdiga, det straffar sig i form av flammor, fläckar och ojämna lager av färg. Ska du måla själv – måla som en målare i Stockholm! 

När måste jag anlita en målare i Stockholm? 

Det finns inga – som vid en behörig elektriker – måsten då det kommer till huruvida man ska eller inte ska anlita en målare. Däremot handlar det om en fråga om när man bör göra det. Vi brukar dra gränsen mellan inne och ute. Handlar det om att måla om en vägg på insidan av huset så kan man lyckas ganska hyfsat även som lekman – förutsatt att man, som vi ovan beskrev, lägger ner den största delen av tiden på grundarbetet. Handlar det däremot om att exempelvis måla om en fasad – då bör man anlita en målare. 

Varför? Dels handlar det om ett arbete som kräver en massa säkerhetsåtgärder och där man exempelvis också bör hyra en ställning och montera denna. Dels handlar det även om att den färg som appliceras måste vara rätt och anpassad mot det material som finns. Minsta miss i den frågan kan innebära att skyddet för det underliggande materialet försvinner – och att man redan inom något år måste måla om igen. Utöver det så handlar det även om ett slitsamt arbete där samma fokus måste läggas på grundarbetet. Har du tänkt dig att måla om fasaden under några dagar på din semester så bör du tänka om. Det tar betydligt längre tid än så. 

En målare för fasadmålning blir en investering som säkerställer ett snyggt resultat, ett hållbart sådant och där du dessutom kan komma ganska billigt undan. Du som privatperson kan använda dig av ROT när du anlitar en målare och genom detta – med ett årligt tak på 50.000 kronor – dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Det kostar pengar, men det handlar om en investering som leder till ett resultat med avsevärt mycket längre livslängd än om du målat på egen hand.